top of page

KULTTUURIRETKET

 

Pielisen ainutlaatuinen kulttuuriympäristö ja miljöö on ollut inspiroimassa suomalaisia taitelijoita jo yli 100 vuoden ajan. 1890 -luku oli karelianismin kulta-aikaa. Monet kuvataiteilijat, kirjailijat, runoilijat, valokuvaajat ja säveltäjät hakivat Karjalasta ja Kalevalasta, suomalaisen kulttuurin juurilta, inspiraatiota taiteeseensa. Jean Sibelius vietti häämatkansa Lieksassa vuonna 1892 ja palasi Pieliselle vuonna 1909, jolloin hän vieraili Kolilla yhdessä kuvataiteilija Eero Järnefeltin kanssa ja kirjoitti kokemuksestaan päiväkirjaansa: "Kolilla! Yksi elämäni suurimmista kokemuksista.—”. Kolilla vieraili Sibeliuksen ja Järnefeltin lisäksi myös mm. valokuvaaja I. K. Inha, kuvataiteilijat Pekka Halonen ja Venny Soldan-Brofeldt sekä kirjailija Juhani Aho, jonka teos Panu syntyi Koli-vaikutteiden seurauksena. Lieksan puoleisella Pielisen rannalla vieraili useamman kerran mm. Kalevalan kokoaja Elias Lönnrot.

 

Sellisti Jussi Makkonen ja pianisti Nazig Azezian ovat kehittänet viime vuosina kulttuurimatkailupaketteja, jotta matkailijat Suomesta ja ulkomaita voisivat tulla aistimaan ja kokemaan samaa ilmapiiriä ja inspiraatiota, jota mm. Jean Sibelius koki Pielisen vierailuillaan.

 

Vuonna 2015 Makkonen ja Azezian isännöivät Sibeliuksen jalanjäljillä Pielisellä –kulttuuriretkiä, joilla oli mukana yli 200 turistia Suomesta, Yhdysvalloista ja Japanista.

bottom of page